EVDE, SOKAKTA, MECLİSTE BULUNDUGUMUZ HER YERDE ERKEK-DEVLET ŞİDDETİNİ KABUL ETMİYORUZ!

 

AKP-MHP erkek egemen iktidarı, uyguladığı savaş ve şiddet politikalarını bir kez daha Meclis’te göstermiştir. Can Atalay kararına ilişkin muhalefetin çağrısı üzerine olağanüstü toplanan Meclis Genel Kurulu’nda, siyasi iktidarın vekilleri tarafından bir kez daha erkeklik gösterisi yapılmıştır.

Siyaseten yenemediğini şiddet ve zorbalıkla bastırmayı bir politika haline getiren iktidar, bir kez daha muhalefetin, kadınların sesini kısmaya dönük bastırma siyasetini devreye koymuştur. Yaşanan saldırıda Grup Başkanvekilimiz Gülistan Kılıç Koçyiğit faşist iktidarın vekilleri tarafından şiddetin hedefi olmuştur.

Bu saldırı, kadına yönelik şiddet ve katliamların artışı karsısında politika üretmeyen, her defasında kadınların kazanılmış haklarına saldıran AKP-MHP iktidarının kadın düşmanı politikalarının göstergesidir.

Gülistan Kılıç Koçyiğit yoldaşımıza yapılan saldırı kadın iradesine, rengine, duruşuna, siyasetine ve mücadelesine yapılmıs bir saldırıdır. Baskı, zor aygıtları ile hukuksuzlukların, kadına yönelik şiddetin, irade gaspının meşrulaştırmasına izin vermeyeceğiz. Hindistan’da da genç bir kadın doktorun tecavüze uğradıktan sonra katledilmesinin ardından başlayan eylemlerde, sokağa çıkan binlerce genç kadın “Jin, Jîyan, Azadî” pankartı taşıdı.

Jin, Jîyan, AzadÎ uzun ve büyük bedeller verilen bir mücadele geleneğinin sonucunda, dünyanın her yerinde özgür yaşamın umudunu dile getiren bir manifesto haline geldi.

JÎna Mahsa sahsında tüm dünyada yankı bulan Jin, Jîyan, Azadî slogani gerici, totaliter, kapitalist erkek egemen zihniyete karşı meydan okuyan kadınların sesi, sözü ve deneyimleri ve hakikatidir.

Bugün Mecliste, sokakta Kürtçe üzerindeki yasak ve tahammülsüzlük devam ederken Jin, Jîyan, Azadî dünya sokaklarından Kürtçe haykırıldı. Dillere, kültürlere, kadınlara konulan sınırları aşıp direnen kadınların şiarı oldu.

Kadınlara her zeminde tacizi tecavüzü şiddeti meşru gören hiçbir anlayışı kabul etmiyoruz dünyanın neresinde olursa olsun bunun mücadelesini vereceğimizi ve bu mücadeleyi verenlerin yanında olacağımızı bir daha buradan tekrarlıyoruz.

Jin, Jîyan, Azadî…

You may also like...