Irak Cumhurbaşkanı’na Mektup

 

Irak Parlamentosu 2021 yılında kabul ettiği 8 Sayılı Hayatta Kalanlar Yasası (Yazidi Survivors Law) ile İŞİD’in başta kadınlar olmak üzere Ezidi toplumuna karşı işlediği suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırım olarak adlandırarak tarihin karanlık bir sayfasının aydınlatma ve toplumlarımızın hakikat hakkını gerçekleştirme doğrultusunda önemli ve değerli bir adım atmıştır.

Parlamentonuz bu yasa ile sadece Ezidilere karşı işlenen soykırım suçunu tanımakla kalmayıp, Ezidi toplumuna ve aslında bir bütün olarak insanlığa yaşatılan bu yıkımın etkilerinin biraz olsun giderilmesi, yaraların sarılması için Irak Cumhuriyeti’nin alacağı önlemleri, yapacağı işleri de sıralayarak adaletin sağlanması doğrultusunda da önemli bir ilk adım atmıştır. Ancak yasada ifade edilmiş olan faillerin bulunup yargılanması, kaçırılan Ezidilerin bulunup geri getirilmesi, toplu mezarların araştırılıp saptanması, cenazelerin kimliklerinin saptanıp ailelerine verilmesi gibi konularda somut adımlar atılmamış olması adaleti sağlamak için atılan bu ilk adımın değerini kaybetmesine yol açmaktadır.

Zatıalinizin de bildiği gibi soykırım suçlarının tekrarlanmamasını, ortadan kalkmasını sağlamanın ilk koşulu soykırımın adını koymak; ikinci koşulu adaleti mağdurların katılımı ve onayıyla tesis etmek, hakikatleri, yaşananları siyaseten değil, bizzat onların anlattıkları üzerinden olduğu gibi alenen ortaya koymaktır. Üçüncü koşul ise saldırıya uğrayan toplumun ve toplumsallığın kendi özüne güven, kendi iç örgütlenme, direnme ve yaratma gücünü yeniden kurmasının ortam ve koşullarını yaratmaktır. Zira soykırımları olmadan engelleyebilecek en önemli gücün toplumları kendi iç direnme güçleri ve mekanizmaları olduğu bilinmektedir.

 

Irak_CB_Mektup_ Letter_to_the_President_of_Iraq Nameya_bi_Kurmancî_ji_Serokomarê_Iraqê رسالة_الى_رئيس_الجمهورية_العراقية نامەیەک_بۆ_سەرۆک_کۆماری_عێراق_سۆرانیSorani

You may also like...