KAAYUMLARIN KADIN KAZANIMLARINA YÖNELİK SALDIRILARI



2016 yılından itibaren HDP kadın politikalarına yönelik yeni bir ideolojik saldırı konsepti devreye girmiştir. Bu saldırılarla eş başkanlık sistemimiz başta olmak üzere, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak ve siyasete kadın katılımını arttırmak amacıyla kurulan bütün mekanizmalar ortadan kaldırılmak istenmiştir. Bu saldırı sonucu başta dönemin Eş genel Başkanı Figen Yüksekdağ olmak üzere HDP milletvekilleri, belediye eş başkanları ve binlerce HDP’li tutuklanmıştır. DBP belediyelerine 11 Eylül 2016 tarihi itibarıyla el konulmaya başlanmış, belediye eş başkanları yerine kayyumlar atanmıştır.

İktidarın eş başkanlık sistemini gerekçe göstererek belediyelere kayyum ataması, kadınların iradesinin yok sayılmasıdır. İktidarın bu saldırısı aynı zamanda Türkiye kadın hareketinin mücadele mirası ve kadınların kazanımlarına yönelik bir saldırı olarak gerçekleşmiştir. Nitekim atanan kayyumların ilk icraatı, kadın çalışmalarını hedef almak olmuştur. 11 Eylül 2016 tarihinden 25 Mart 2017 tarihine kadar 95 DBP’li belediyeye kayyum atanmıştır. Kayyum atamalarıyla, DBP belediyelerinin kurumsallaştırmaya ve kadın belediyeciliği yok edilmeye çalışılmıştır.

Yerel yönetimlerde cinsiyetçi ve tekçi bir sistem inşa etmek isteyen kayyumlar, anadil hizmetini yasaklayarak kadınların belediyelere erişimini engellemiştir. Kadınların sorunlarını çözmede önemli birer merkez haline gelen belediyeler, böylece kadınlara tamamen kapatılmıştır. Yerel yönetimlerde cinsiyetçi iş bölümü dayatılarak, kadınların bir araya geldiği ve sorunlarına çözüm ürettiği kurumlar kapatılmış, kadınlar eve ve güvencesiz işlere mahkûm edilmeye zorlanmıştır.

KAYYUMUN GASP ETTİĞİ KADIN KAZANIMLARI

Kadın birimlerimizi tasfiyesini izleyen süreçte AKP zihniyetinde şekillenen kadın modelinin inşasına dönük çalışmalara başlandı. “Kadın” kelimelerinin yerini “AİLE ” kelimesi almaya başladı. Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamayı hedefleyen kadın özgürlükçü yaklaşımın yerine; kadını “AİLE” içinde ele alan, geleneksel cinsiyet rollerini pekiştiren, muhafazakar bir yaklaşım geliştirilmeye çalışıldı. Kayyumlar devletin kolluk güçleri ile birlikte girdikleri belediyelerde kadın politikalarına yönelik uyguladıkları bu çalışmalar birkaç önemli örnekle şöyle sıralanabilir:

• Şırnak’ın Cizre ve Silopi’de kapatılan kadın müdürlüklerine ait mekânlar AKP Kadın Kolları başkanlarına tahsis edildi, kuran kursu ve dikiş kursuna dönüştürüldü.

• Siirt’te kayyum gelir gelmez kadın müdürlüğü ve kadın merkezi çalışanlar görevden alınırken, “Hanımlar Kültür Merkezi” adı altında bir proje hazırlanmaya başlandı.

• Batman’da şiddet mağduru kadınlar için çalışmalarına başlanan Kadın Yaşam Köyü projesi durdurulurken, kadınları ekonomide ve üretimde güçlü tutacak olan ‘Kadın Organik Semt Pazarı’ projesi ise genel bir semt pazarına dönüştürüldü.

• Batman Kadın Spor Kompleksi ‘Batman Spor Kompleksine’ dönüştürüldü, kadınlara dönük eğitim çalışmalarının tümü durdurulup kadın buluşmaları ve etkinlikleri iptal edildi.

• Van Büyükşehir Belediyesi’ne ait kadın sığınma evi ve alo şiddet hattı kapatılırken, belediye otobüslerinin kadınlara haftada bir gün verdikleri ücretsiz hizmet iptal edildi. Anadilde eğitim veren Perperok Kreşi’nin müfredatı, dili ve ismi değiştirildi.

• Van İpekyolu Belediyesi’nin kadın emeği halk pazarı kapatıldı ve kadınların iş imkânları ellerinden alındı. Aynı belediyeye ait 202 kişilik yükseköğrenim kız öğrenci yurdu projesi durdurulurken belediyenin açmış olduğu kadın ve çocuk sağlık kabini kapatıldı.

• Van Edremit Belediyesi’nin kadın kilim atölyeleri kapatıldı ve mor satış noktaları projesi durduruldu.

• Van’ın Başkale Belediyesi’ne bağlı kadın atölyesi ve Van Gürpınar Belediyesi’ne bağlı kadın kooperatifi kapatılarak malzemelerine el koyuldu Gürpınar’da Kadın emeği tanıtım büfeleri KADEM’e devredilirken Van Saray Belediyesi’nde kadınların üretim yaptığı seralar kapatıldı.

• Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin kadın çalışmaları Kayyum’un eşi tarafından gayrı resmi olarak «Hanımefendi» sıfatı ile yürütülmeye başlandı.

Diyarbakır Kayapınar Belediyesi tarafından projelendirilen, alan belirlemesi yapılan ve ihale aşamasına getirilen “Kadın Kent Meydanı” Kayapınar Belediyesi kayyumu tarafından “Kent Meydanı”na dönüştürüldü. Projede yer alan ve kadınların aktif katılımı hedeflenen eğitim ve sanat atölyeleri, fitness salonu ve anfi projeden çıkarıldı. Kadın kütüphanesi olarak tasarlanan alan meydan kahvesi olarak değiştirildi.

• Diyarbakır Kayapınar Belediyesi tarafından Ceren Kadın Derneği’ne tahsis edilen mekan, TÜRGEV’e tahsis edildi.

• Diyarbakır Silvan Belediyesi’ne bağlı Meya Kadın Danışma Merkezi, Aile Danışmanlığı Merkezi’ne dönüştürüldü. AKP Silvan Gençlik Kolları Başkanının eşi merkeze yönetici olarak atandı.

• Hani’de kadın danışma merkezi pastacılık ve kuran kursuna dönüştürüldü.
• Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin kadın sığınağı, ŞÖNİM’in barınma evi olarak işlev görmeye başladı. ŞÖNİM, barınma ihtiyacı olan herkesi kadın sığınağına göndermeye başladı.

Bu kapsamda, devlet eliyle kayyumlar tarafından 94 belediyemizde uygulanan kadın düşmanı ve cinsiyetçi politikaları şu şekilde genellemek ve sıralamak mümkündür.

 

İstanbul (TJA)  

 

 

You may also like...